افراد مبتلابه اختلال شخصیت وابسته نسبت به توانایی شان در مراقبت از خود اطمینان ندارند که منجر به رفتار اتکایی و سلطه پذیر میشود. جدایی از مراقب موجب درماندگی شدید در آنها میشود. فرد از نظر عاطفی و احساسی به شدت به شخص دیگری متکی میشود. این افراد به صورت منفعلانه عمل میکنند و به شدت در تلاشاند تا دیگران را خوشحال و خوشنود کنند. به همین خاطر آنها معمولاً دست به هر کاری می زنند با دیگران در کنار آنان بمانند .
فرد مبتلا Dependent personality disorder (DPD)در تصمیم گیری های عادی، شروع برنامه ها و ابراز عقاید خود با دشواری روبرو است. متاسفانه چنین فردی نیاز فوقالعادهای به کسب و حفظ حمایت دیگران دارد تا آن حد که در بیشتر اوقات مایل است علایق خود را به خاطر گریز از تنهایی زیر پا بگذارد.
این اختلال فراوان ترین اختلال شخصیت است که در کلینیک ها و مراکز مشاوره با آن روبرو هستیم. شیوع آن ۵/ درصد موارد اختلالات شخصیت را تشکیل می دهد، و در زنها شایع تر از مردهاست،
در بیشتر مواقع این افراد در رابطه ای که در آن از نظر جسمی و عاطفی مورد سوء رفتار قرار میگیرند، گیر میافتند. چون چنین افرادی احساس ناتوانی در مراقبت از خود می کند. آنها ترجیح میدهند یک موقعیت ناخوشایند را حفظ کند تا اینکه زندگی خاص خود را داشته باشند.
تقاضاهای زیادی از دوستان و اطرافیان دارند و قبل از هر تصمیمگیری درباره حتی مسائل بی اهمیت نیازمند راهنمایی هستند، مانند اینکه چه غذایی را در رستوران بخورند یا چه لباسی را بپوشند.
افراد مبتلا به DPD در شروع و اتمام برنامهای به طور مستقل مشکل دارند. آنها اعتماد به نفس کافی در به انجام وظیفه ای که مورد رضایت دیگران باشد ،ندارند. برای اطمینان از علاقه دیگران به خود، مایل اند هر کار ناخوشایندی را انجام دهند. افراد مبتلا به این اختلال ، مستعد افسردگی و اختلال اضطراب، فوبیا و مصرف مواد اعتیادآور مانند الکل هستند. همچنین این افراد ممکن است بارها مورد سو استفاده دیگران قرار بگیرند زیرا حاضر هستند برای حفظ رابطه خود با فرد سلطهگر و دارای قدرت هر کاری انجام دهند.
این اختلال و اختلال شخصیت مرزی در مواردی شبیه به هم هستند . اما از نظر هویتی کاملا جدا از یکدیگرند و به عنوان دو اختلال مجزا از هم هستند. مهمترین تفاوت میان این اختلال و اختلال شخصیت مرزی، این است که در اختلال شخصیت مرزی فرد نسبت به ترک شدن دچار خشم زیاد و احساس پوچی و درماندگی میشود.
اما در DPD، اگر فرد از سوی دیگری رها شود، به شیوههای تسلیمی روی میآورد و برای برطرف کردن حس وابستگی خود به دیگران به سراغ روابط دیگر میرود و به جستوجوی آن میپردازد.
شنبه الی چهارشنبه : ۱۶:۰۰ – ۲۰:۰۰ پنجشنبه: ۸:۰۰ – ۱۲:۰۰
۰۳۱۳۲۶۸۷۴۵۷ / ۰۹۱۳۸۷۶۲۷۱۰
اصفهان، خیابان بزرگمهر، حدفاصل خیابان رکن الدوله
چهار راه هشت بهشت، ساختمان آمیتیس، طبقه اول، واحد ۱۰۹
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بس کلینیک است و کپی مطالب بدون ذکر منبع غیر قانونی می باشد.