در لکنت زبان stuttering روانی و جریان تکلم به علت وقایع غیر ارادی حرکتی اندام های مرتبط با تکلم دچار اختلال و گسیختگی می گردد. به شکل تکرار صوت و هجای کلمه، طولانی کردن صوت، آوای غیر منظم کلام، وقفه های غیر معمول در بین هجاهای کلمات ظهور می یابد.
ویژگی های فرعی یا ثانویه
علاوه بر علائم اصلی و ثانویه دراین اختلال؛ قصد صحبتکردن معمولاً به دلیل ترس انتظاری از بیان یک کلمه یا صوت (که در آن معمولاً لکنتزبان اتفاق میافتد) تحت تاثیر قرار می گیرد و از شروع صحبت اجتناب می شود.
اجتناب زبانی در لکنت زبان ؛ باعث جایگزین کردن کلمات و بیان غیر مستقیم در زمانی می شود که فرد دچار ترس از اصوات یا کلمات در زمان اقدام به برقراری ارتباط می شود. به همین ترتیب اجتناب موقعیتی از ویژگیهای لکنتزبان مزمن میباشد و غالباً بر میزان و شدت آن تاثیر میگذارد. الگوهای این اختلال بسیار متغیر است و از خفیف تا شدید متغیرهستند. سطح اضطراب، خستگی و موقعیت حرف زدن بر میزان آن اثر میگذارد.
برای مثال، فردی که در یک دفتر اداری کار می کند و ۱۵ درصد لکنت زبان دارد ممکن است کمتر از یک خلبان خطوط هوایی که فقط ۴ درصد لکنت زبان دارد استرس داشته باشد زیرا روان بودن کلام در برقراری ارتباط برای خلبان بسیار مهم است.
به نظر میرسد این افراد دارای پیشینه رشد طبیعی هستند.
دلیل اصلی ایجاد این احتلال عدم رشد مناسب نیمکره غالب مغز می باشد که عملکرد زبانی و کلامی را به عهده دارد.
کودکان معمولی غالباً بیش از ۱۰ درصد اختلال کلامی در گفتار ندارند و دارای صدا، گفتار، جریان هوای ممتد و کلام روان دارنند در حالیکه کودکان دارای لکنت زبان اختلال کلامی بیشتری را از خود نشان میدهند. و غالباً در جریان تنفسی ادای کلام یا صداگذاری در حین تکلم مشکل دارد.
کودکان طبیعی گفتار راحتی دارند حتی اگر دائما کل کلمات یا عبارت ها را تکرار کنند ولی کودکانی که دارای لکنت زبان هستنددچار سختی در گفتار هستند. سابقه فامیلی لکنت زبان را حتما به پزشک اطلاع دهید زیرا کمک شایانی به تشخیص زودهنگام و دریافت خدمات موثر مانند تکنیک ها و تمرینات می کند.
علائم اصلی لکنت زبان تقریبا در همه افراد به یک شکل است ولی اگر کودک تظاهرات بالینی خاصی داشت، لازم است خانواده ها جزئیات را یادداشت کنند، نوشتن مصوت ها و صامت ها و ضبط صدا نیز بسیار کارگشاست.
بیش فعالی و اختلالات اضطرابی شایعترین اختلالات همراه هستند.
در درمان لکنت زبان، تنها علائم بیماری و شدت آنها تاثیر گذار نیستند، بلکه سابقه بیماری در خانواده و همکاری خانواده ها در درمان نیز تاثیر مستقیم در درمان دارند.
هر چقدر تشخیص بیماری در زمان طلایی انجام شود؛ مطمئنا کودک سریعتر می آموزد چگونه مشکلات ناشی از لکنت زبان را پوشش دهد و برای حضور در جامعه و ایفای نقشهای مختلف، اعتماد به نفس پیدا می کند.
این اختلال هم در کودکان و هم در بزرگسالان می تواند در حوزه های مختلف زندگی مانند: تحصیل، اشتغال و اعتماد به نفس را تحت تاثیر قرار دهد.
تکنیکهای درمانی:
متخصصان گفتار درمانی به کودک در یادگیری تنظیم سرعت کلام، حذف وقفه و قطع آن کمک می کنند. چگونه شرایطی را که باعث لکنت زبان می شوند، مدیریت کند. کودک می تواند تکنیک های اصلاح لکنت زبان و صحبت روان را بیاموزد و از آنها در مکالمات روزانه خود استفاده کند. گفتار درمانی بدون شک بهترین روش درمانی برای لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و بهترین درمان بلند مدت برای لکنت زبان است.
استفاده از دستگاه الکترونیکی میتواند به بهبود لکنت زبان کمک کند، پزشکان درمانگر صلاحیت تجویز چنین تکنیکهای درمانی را دارند. دستگاه DAF (بازخورد شنیداری تاخیری) و FAF (بازخورد فرکانس تغییر یافته) ازجمله این دستگاه ها هستند. بسیاری از این دستگاه ها به افراد در کاهش سرعت گفتارشان کمک می کنند.
بعضی از این دستگاهها “اثر کرال” دارند؛ گوینده صدای خود را به گونه ای می شنود و انگار هماهنگ با دیگران صحبت می کند. در حال حاضر این دستگاه ها بیشتر بدرد بزرگسالانی که لکنت زبان دارند، می خورند. با این حال ، آنها دارای محدودیت های خاص خود هستند زیرا کاربر مجبور است برای کار با DAF یا FAF از هدفون/هندزفری استفاده کند.
بر آموزش متمرکز است تا فرد بتواند با واکاوی از افکار خویش، احساسات منفی را کنار زده و استرس و اضطراب چندانی نداشته باشد.
شنبه الی چهارشنبه : ۱۶:۰۰ – ۲۰:۰۰ پنجشنبه: ۸:۰۰ – ۱۲:۰۰
۰۳۱۳۲۶۸۷۴۵۷ / ۰۹۱۳۸۷۶۲۷۱۰
اصفهان، خیابان بزرگمهر، حدفاصل خیابان رکن الدوله
چهار راه هشت بهشت، ساختمان آمیتیس، طبقه اول، واحد ۱۰۹
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بس کلینیک است و کپی مطالب بدون ذکر منبع غیر قانونی می باشد.