اختلال رفتار ایذایی؛ یک الگوی تکراری منفی گرایی، بی اعتنایی، نافرمانی، رفتار خصومت آمیز در مقابل اشکال مختلف قدرت (والدین معلمان و… ) است، خلق خشمگین، از کوره در رفتن، زودرنجی، کینه جویی، مخالفت فعالانه با مراجع قدرت، ناراحت کردن عمدی دیگران از علائم بارز هستند. اغلب این علائم در طول سال های پیش از دبستان رخ میدهند.
در این اختلال، حداقل چهار علامت از طبقات رفتاری ذیل که بیش از شش ماه دوام داشته و در تعامل با حداقل یک نفر غیر از خواهر و برادر فرد بروز می کند، مشاهده می شود:
۱. خلق خشمگین (تحریک پذیر): غالبا از کوره در می رود، زود رنج است یا به آسانی دلخور می شود، خشمگین است یا به آسانی تحریک می شود.
۲. رفتار جر و بحث (مقابله ای):با مراجع قدرت بحث می کند یا در مورد کودکان و نوجوانان با بزرگسالان صحبت می کند. فعالانه مخالفت می کند یا از انجام درخواست های مراجع قدرت یا عمل به قواعد سر باز می زند. به طور عمدی دیگران را ناراحت می کند. برای اشتباه یا بدرفتاری های خودش دیگران را سرزنش می کند.
این اختلال در خانواده هایی که در آن ها مراقبت از کودک به دلیل جایگزینی پیاپی مراقب های مختلف از هم گسیخته است، یا در خانواده هایی که امور مراقبت از کودک به شیوه ای خشن و ناپایدار یا توام با غفلت صورت می گیرد، شایع است.
علائم واضحا؛ مکررتر، شدیدتر و مقاوم تر نسبت به هم سن و سالان آن فرد و همان سطح تکاملی است.
وجود علایم بیماری برای حداقل ۶ ماه جهت تشخیص گذاری لازم است و بایستی موجب اختلال در عملکرد تحصیلی و زندگی فردی و اجتماعی کودک شده باشد.
معمولاً افراد odd خودشان را به عنوان جسور یا مخالف در نظر نمیگیرد، اما رفتارشان را به عنوان یک پاسخ به شرایط و تقاضای غیرمنطقی توجیه میکنند.
مشکلات رفتاری معمولاً در خانه و در روابط با آشناها واضح است و ممکن است در معاینه بالینی در شرایط مطب ظاهر نشوند .
در موارد شدیدتر علائم اختلال رفتار مقابله جویانه ممکن است بیرون از منزل اتفاق بیفتد. معمولاً در شرایطی که اشکال قدرت محدودیتی قرار می دهند یا مطالبهای از کودک می کند.
کودک با اختلال رفتار مقابله جویانه به طور کلی رفتارهایش را به عنوان یک مشکل نمی بیند و برای هر مشکلی دیگران را سرزنش می کند بنابراین ارزیابی بالینی باید شامل چندین گزارش دهنده نظیر والدین یا معلمان علاوه بر کودک باشد.
بررسی های آزمایشگاهی برای تشخیص اختلال رفتار مقابله جویانه در دسترس نیست.
اختلال رفتار مقابله جویانه میتواند با سایر اختلالات روانپزشکی در کودکان همراه باشد از قبیل ADHD، اختلالات اضطرابی، اختلالات افسردگی، اختلالات یادگیری و اختلالات زبان.
شنبه الی چهارشنبه : ۱۶:۰۰ – ۲۰:۰۰ پنجشنبه: ۸:۰۰ – ۱۲:۰۰
۰۳۱۳۲۶۸۷۴۵۷ / ۰۹۱۳۸۷۶۲۷۱۰
اصفهان، خیابان بزرگمهر، حدفاصل خیابان رکن الدوله
چهار راه هشت بهشت، ساختمان آمیتیس، طبقه اول، واحد ۱۰۹
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بس کلینیک است و کپی مطالب بدون ذکر منبع غیر قانونی می باشد.